crossminton.ro title title title

Játékszabályok

 

 

A Játék

A játék akkor ér véget, ha az egyik játékos elér 16 pontot.  Ha az eredmény  15 pontnál még döntetlen, a játék addig folytatódik, míg az egyik játékosnak 2 pontos előnye nem lesz.

 


 

Szerva

A játékosok húzással döntik el, ki dob elsőnek. Az adogatás  váltakozik minden harmadik szerva után. Minden szerva számít. Ha a pontszám 15- nél még döntetlen, a szerva minden pontnál váltakozik. Az adogatás  a szerválási területen kell történjen. Mindig a vesztes oldal kezdi az adogatást a következő játéknál.  A játékos a csipője magasságába emeli a „Speeder”-t, elengedi, és megüti az ütővel.

 


 

Pontozás

Minden ütés számít mindaddig, amíg nem kell megismételni. A következőkért jár pont:

  • szerválási hiba
  • a Speeder megérinti a földet
  • a Speeder a játék területen landol, vagy a vonalon, és már nem lehet visszatéríteni
  • a Speeder a játékterületen kívülre esik
  • ha a Speeder-t ugyanaz a játékos kétszer egymás után üti meg
  • ha a Speeder hozzaér a testhez
  • ha a játékos visszatéríti a Speeder-t , az elfogadható és folytatódik a játék.

 

 

 

Helyváltoztatás

A játékosok minden játék után helyet cserélnek, hogy mindkét félnek azonos játékfeltételei legyenek (szél és fényerő). Ha még egy ötödik játék is szükséges, a játékosok helyet cserélnek minden 6 szerzett pont után.

 


 

Párosok

A Páros Meccset (A csapat, B csapat) a következőképpen játszák:
A két páros csapatjátékos ugyanazon a pályán állnak. Mindkét csapat egy támadóból és egy hátvédből áll. A hátvédnek , az ütés pillanatában, nem szabad a hátsó lábát, a csapattársa hátsó lába elé tennie. Ez szabálytalanságnak számít és pontvesztéssel jár. Az első és hátsó poziciója  a játékosoknak a szerválassal együtt változik. Ez az jelenti, hogy az a játékos, aki szervál, automatikusan hátvéd lesz. A pontozás és az adogatás szabályai megegyeznek.

 

Dupla adogatás

Sorshúzás dönti el, melyik csapat kezd előbb. Az játékosok 3x szerválhatnak. A hátvéd szervál mindig. A másik játékos a támadó játékos.  A szerválás váltakozik  A1 játékostól B1 játékosig, és A2 játékostól B2 játékosig. Miután mindegyik játékos szervált, a labda visszakerül az első játékoshoz, és a szerválás újrakezdődik. A következő játékban a vesztes csapat kezd. A hivatalos játékszabályai a

Nemzetközi Crossminton Szervezetnek itt találhatóak.
Ha szeretnél önkéntes bíró lenni, kattints ide.