crossminton.ro title title title

A játék rövid története

 

A kezdetek (2000 - 2005)

Bill Brandes (Berlin, Németország) 2000 körül, létrehozta az első prototípust, amit ma „Speeder” néven ismerünk.  Az ő találmánya egy tollaslabda, ami ellenálló a széllel szemben. Brandes ötletét  2003-ban átvette a Speedminton Gmbh vállalat és továbbfejlesztette a ma Crossminton néven ismert játékká. A sport alapjául az az ötlet szolgált, hogy lehessen szabadtéren tollaslabdáni, különböző felületeken, háló nélkül. A játékot egy, a tollasladánál  nehezebb és kissebb labdával játsszák. A játék „Speedminton” néven volt eladva és népszerüsítve. Azóta a „Speedminton” meghodította az egész világot. Mostanáig több mint 2 és fél millió játékost számlál, szerte az egész világon. A játékosok többsége európai, de vannak Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Mauritiusról és Brazíliából és egy kis berlini parkban kifejlesztett játékot játszanak.

 

Egy játék sporttá fejlődik 2005 – 2010

Az első regionális és nemzetközi versenysorozatot 2005-ben játszották és ugyanebben az évben az első klubok is megalakultak. Habár a Speedminton  volt a mozgatóereje és támogatója a mi játékunknak, közös megegyezesés alapján ezt a sportot Speed Badmintonnak nevezték el.  Az első Speed Badminton  nemzetközi szövetséget 2007-ben alapították  Németországban, majd Svájc és sok más ország is csatlakozott.  A következő hónapokban és években egyre több és több versenysorozat volt, eközben kialakult az első nemzetközi sorrend , valamint  kezdetét vette az újonc és bíró képzés.

 

Az ISBO átfogó szervezet megszületik

2011 augusztus 25-én, Németországban, Berlinben  megalapították a nemzetközi átfogó szervezetet amely a Nemzetközi Speed Badminton Szervezet nevet kapta. Egy nappal később kezdetét vette az első Speedminton Világbajnokság,több mint 380 résztvevővel, 29 országból. Ezután minden évben volt egy Világ vagy Kontinentális Bajnokság:
ICO Speedminton Világbajnokság 2011 (Berlin, Németország)
ICO Speedminton Európai Világbajnokság 2012 (Porec, Horvátország)
ICO Speedminton Világbajnokság 2013 (Berlin, Németország)
 ICO Speedminton Európai Bajnokság 2014 (Varsó, Lengyelország)
ICO Speedminton Világbajnokság 2015 (Berlin, Németország)
ICO Speedminton Európai Bajnokság 2016 (Brest, Franciaország)
ICO Speedminton Világbajnokság 2017 (Varsó, Lebgyelország)
ICO Speedminton Európai Bajnokság 2018 (Skien, Norvégia)

 

Egy új név, egy új fejezet?

Az éves 2015 ISBO Általános Gyűlésen, a képviselők úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a sportunk nevét Speed Badminton–ról Crossminton-ra. Ezenkívül a szervezetünket is átnevezték Nemzetközi Crossminton Szervezetnek. (ICO)
Ez a döntés azzal a céllal született, hogy elkülönüljön a mi sportunk a hagyományos tollaslabdától és ezáltal egyéni identitást kölcsönözzünk a sportunknak.
A Crossminton név, hivatalosan, 2016 Január 1-én lett bevezetve.