crossminton.ro title title title

Istoria

 

Începuturile (2000-2005)

Bill Brandes din Berlin (Germania) a creat primul prototip, care, peste timp a devenit cunoscut ca Speeder, în jurul anului 2000. Având ca bază invenţia unu  „birdie” extern, care este rezistent la vânt, compania Speediminton GmbH preia concepţia şi  dezvoltă un joc, care azi este cunoscut ca Crossminton. Sportul provine din ideea de a fi capabil de-a juca badminton în aer liber, pe diferite suprafeţe, fără plasă, cu o minge cu pene mai mică şi mai grea. (azi Speeder). Jocul a fost vândut şi pus pe piaţă sub marca Speedminton. De atunci Speedminton şi jocul nostru cucereşte întraga lume. Până azi sunt peste 2.5 millioane de jucători, cele mai multe dintre ele în Europa, dar sunt şi în Australia, SUA, Mauritius şi Brazilia. Ei joacă un joc dezvoltat într-un parc micuţ în Berlin Kreuzberg.

 

Un joc se dezvoltă într-un sport (2005-2010)

Primele campionate regionale şi internaţionale au fost jucate în 2005. În acest an au fost fondate primele cluburi. Deşi Speedminton era forţa conducătoare şi un suport puternic al sportului nostru, a fost o decizie reciprocă de a numi Sportul şi Speed Badminton. În următoarele ani au fost şi mai multe turnamente; a fost realizată prima înrolare internaţională, şi a fost introdus educarea stagiarilor şi arbitrilor.

 

Organizaţia umbrelă internaţională ISBO se naşte

Pe data de 25 August 2011, organizaţia internaţională a fost fondat sub numele de Organizaţia Internaţională Speed Badminton în Berlin, Germania.  O zi mai târziu primul Campionat Mondial de Speedminton ISBO a fost găzduit (a luat loc) cu peste 380 de participanţi din 29 ţări. De atunci a fost un Campionat Mondial în fiecare an:
ICO Campionatul Mondial Speedminton 2011 (Berlin, Germania)
ICO Campionatul European Speedminton 2012 (Porec, Croaţia)
ICO Campionatul Mondial Speedminton 2013 (Berlin, Germania)
ICO Campionatul European Speedminton 2014 (Varşovia, Polonia)
ICO Campionatul Mondial Speedminton 2015 (Berlin, Germania)
ICO Campionatul European Speedminton 2016 (Brest, Franţa)
ICO Campionatul Mondial Speedminton 2017 (Varşovia, Polonia)
ICO Campionatul European Speedminton 2018 (Skien, Norvegia)

 

Un nume nou , un capitol nou?

La Adunarea Generală ISBO anuală (2015) , delegaţiile au decis să schimbe numele Sportului nostru din Speedminton la Crossminton şi au redenumit organizaţia noastră Organizaţia Internaţională Crossminton. (OIC) Această decizie a fost  luată cu scopul de a desprinde sportul  nostru de badmintonul tradiţional, şi de a crea o identitate unică pentru sportul nostru.
Numele Crossminton a fost introdus oficial la data de 1 Ianuarie 2016.